Reisverslag Tignes 2002

Een moeilijke keuze dit jaar qua bestemming, de wintersport moest ongeveer een kopie worden van onze wintersportvakantie in 2001. La Plagne was namelijk erg goed bevallen. Daarom kozen we voor een sneeuwzeker gebied in Frankrijk, met een appartement direct aan de piste en de nodige uitdaging en gezelligheid: .............. midden in het gebied L'espace Killy: ......... Tignes !!

We waren net op tijd met het boeken van onze vakantie (met dank aan Monica). In Tignes hebben we ons oog laten vallen op een viertal appartementen. Helaas was het tienpersoons appartement in Village Montana reeds gereserveerd, dus we hebben het moeten doen met twee zespersoons en twee vierpersoons appartementen (Dit had natuurlijk ook weer z'n voordelen). Overigens hadden we bij het boeken enige voorkennis, omdat Rob en Monica reeds in de zomer hier een bezoekje hadden gepleegd.

Traditie getrouw was de groep toch weer iets groter dan vorig jaar. De volgende Yeti's zijn uiteindelijk in 2002 meegeweest naar Tignes: Robbert, Monica, Jessica, Martin, Ester, Kees, Desiree, Alex, Koen, Sander, Wilfried, Diana, Martijn, Ronald, Anita, Lotte, Yoran, Meintje, Sophie en Ingmar. Ik hoop de meeste mensen volgend jaar weer terug te zien. Informatie volgt; Blijf vooral kijken op http:/www.ihofman.nl  !!

De vakantie begon op vrijdag 25 januari 2002, waarbij we voor de totale groep de beschikking hadden over zes auto's. Hiervan vertrokken er reeds vier 's ochtends richting de Alpen en hebben uiteindelijk een voorovernachting gepakt in Moûtiers. Ik hoor helaas tot de categorie die hier niet bijgeweest is dus over de accomodatie kan ik helaas weinig vertellen. De video die is gemaakt door Robje liet in iedergeval zien dat het daar erg gezellig was (tip: neem de versie zonder censuur). Zelf ben ik om 23.00 vertrokken uit Rotterdam om vervolgens om 23.15 de eerste (gelukkig ook de laatste) file in te duiken; leve de A16 !! Uiteindelijk zouden we allemaal tegelijkertijd in Tignes aankomen. Dit jaar had ik voor het eerst de beschikking over een skibox; het slechte weer op de heenreis (veel wind en regen) gaf hierbij minder problemen dan verwacht. Wel hebben we onderweg de olie nog moeten bijvullen. Voor alle bezitters van VW diesels raad ik aan om dit thuis goed te controleren, want deze speciale synthetische olie is onderweg niet echt goedkoop.

Om 10.30 kwamen wij arriveerden wij in Tignes, waar wij welkom werden geheten door het plaatselijke ontvangstcomité. Deze bijzondere dienstverlening was ik overigens nog niet eerder tegengekomen tijdens eerdere wintersportvakanties (en zeker niet in Frankrijk !). In diverse talen verwees men je naar je vakantieverblijf (Montana........ rechts voorbij de cinema) en kreeg je enkele brochures mee over het gebied 'Tignes'. Complimenten voor deze gastvrijheid ! Met deze aanwijzingen reden wij zonder problemen naar 'Village Montana'. Dit appartement ligt qua ligging vrij hoog in het dorp waardoor toch verschillende auto's sneeuwkettingen nodig hadden om boven te komen. Bij andere auto's was duw- en trekwerk voldoende. 'Village Montana' heeft direct onder het appartement de parkeergarage waar de auto neergezet kan worden. Na betaling ontvang je een vijfcijferige code waarmee je de gehele week toegang krijgt.

Traditie getrouw wilden we natuurlijk direct gaan skiën. Met een strak blauwe hemel, brandende zon en verse sneeuw deed het sneeuwvirus (niet te verklaren) zijn werk. Een ongekend verlangen naar de sneeuw. Bovendien was de ploeg bijna (op de Audi A6 na) compleet. Zelfs Martin was aanwezig. Hij had er namelijk reeds een week wintersport op zitten in Les Menuires en is via Mourtier naar Tignes gereden (deels per bus). Helaas is de uitgifte van skipassen iets minder goed geregeld in Tignes. Lange rijen ontstonden aan de kassa's van het centraal gelegen:'Maison de Tignes le Lac'. Toen we eindelijk aan de beurt waren (tijdstip ca. 11.00 uur) kregen we te horen dat we alleen nog maar middagpassen konden krijgen die pas na 13.00 uur werden uitgegeven. Er zat dus niets anders op dan met z'n allen op terras te gaan zitten. En dit was zeker geen straf kan ik u vertellen. Nog voor dat we ook maar één meter op de ski's hadden gestaan moesten we al gaan smeren met factor 12.

Appartement: Ons 'luttele' onderkomen deze week betrof de luxe appartementen in Résidence Village Montana. Dit prachtige vier sterren complex bestaat uit een mix van luxe appartementen en een hotel en is natuurlijk direct gelegen aan de piste (Tignes Le Lac). Het complex is voorzien van drie restaurants, zonneterras aan de piste, salon met openhaard, verwarmd zwembad, overdekte parkeerplaats (300 FF per week). De kamers zijn standaard voorzien van tv, fôhn, openhaard, handdoek-radiator, toilet, badkamer, balkon en een uitgebreide keuken inclusief oven en vaatwasser. http://www.vmontana.com Het begint inmiddels wel op promotiewerk te lijken ?? Maar eerlijk is eerlijk op de appartementen was weinig aan te merken. Ook de gastvrijheid in het complex verdient een compliment. Tijdens onze vakantie was er een Nederlandse receptioniste aanwezig !

Activiteiten: Zoals op de foto hierboven zichtbaar is, beschikt het complex Montana over een verwarmd zwembad. Niet vergeten dus om je zwemkleding mee te nemen. Toegang tot het zwembad is gratis voor de hotelgasten, voor de mensen uit de appartementen wordt 10 Euro gevraagd (handdoek inbegrepen). Naast het buitenzwembad (met uitzicht op de piste) beschikt men hier over twee sauna's, een jacuzzi en een Turks Stoombad. De echte levensgenieters kunnen daarnaast ook een massage krijgen. Dit laatste gebeurt echter niet door die leuke blonde dame achter de receptie van het zwembad. Als je hier overigens eens flink wilt lachen, maak dan de opmerking dat je wilt gaan naaktzwemmen. Ze komen je dan om de tien minuten persoonlijk controleren of je alles nog wel aan hebt. In tegenstelling tot Nederland moet je hier in de sauna ook je zwemkleding aanhouden (ff nakijken in Nederland of je zwemkleding hier wel tegen kan.....hahahaha). In het zwembad kreeg Kees het briljante idee om een rondje rond het zwembad te lopen (buiten temperatuur ca. -5 graden C.) en vervolgens in de zwembroek door de sneeuw te rollen. Het zou me niets verbazen als dit inmiddels een nieuwe traditie is geworden. 

Klik hier voor ons foto-album

Maar in Tignes is natuurlijk nog veel meer te doen. Althans dat zeggen alle reisfolders (60 restaurants, 50 bars en discotheken ??). Helaas zijn wij ze in Tignes Le Lac niet tegengekomen. Een handje vol restaurants en slechts één apres-ski bar is niet wat wij ons hadden voorgesteld. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn immers in La Plagne gingen we ook alleen maar naar de 'Saloon', in Sölden de 'Almrausch', etc. Echter Tignes Le Lac beschikt over een Yeti-bar waar het begrip 'vlotte bediening' niet in het woordenboek voorkwam. Het duurde hier verdomd lang voordat je werd geholpen en vervolgens waren dan ook nog eens de glazen op.......of nog erger: het bier op ?? De muziek kwam elke dag pas laat op gang (18.30). Dit betekende dat we nog net een uurtje konden feesten voordat we gingen eten. Ik wil niet te negatief overkomen maar een gebied als Tignes verdient zeker een betere apres-ski gelegenheid !! Overigens dronken wij ons eerste biertje van de vakantie in het restaurant direct onder 'Village Montana'. Ik ben de naam vergeten van dit restaurant, echter wat ik niet ben vergeten is de 7 Euro die ik moest betalen voor een halve liter wit bier (reken dit voor de lol eens om naar guldens............). Via betrouwbare bronnen heb ik inmiddels wel vernomen dat je hier wel uitstekend kunt eten.

Overigens voor de echte DIE-HARDS bestaan er ook mogelijkheden tot: parapente, rafting, duiktochten onder het ijs, ski-jörring, hondensleeën en ijswandklimmen. Opzoek naar cultuur ?.... ontmoet de tradities van de Savoy: een wandeling met Canadese sneeuwschoenen in het lariksbos om daar de dieren te observeren, bezoek de kaasproeverij of bekijk de geschiedenis van Tignes in L'Espace Patrimoine. Deze informatie heb ik letterlijk overgenomen uit de reisgidsen en kan er zelf dus weinig over vertellen. Wij hadden onze eigen entertainers meegenomen. Mag ik u voorstellen aan Kees uit Rotterdam en Martijn uit Amsterdam. Honderden moppen tappen tot in de kleine uurtjes; hard tegen hard, noem maar een onderwerp. De uitslag ? ..... onbeslist.

Culinair: Zoals tijdens elke wintersport laat ik ook even weten hoe, wat en waar wij hebben gegeten deze vakantie. Laat ik daarom beginnen met het ontbijt door gelijk een compliment uit te delen aan die personen die in Nederland nog boodschappen hadden gedaan. Hoe jullie deze 500 Euro aan boodschappen allemaal in de auto's hebben kunnen stoppen is mij nog steeds een raadsel, maar in iedergeval KLASSE en bedankt namens de gehele groep ! De stokbroden kregen we elke dag vers aangeleverd in Village Montana (van te voren ff bestelling opgeven). Elke dag werd er ontbeten in de twee zespersoonsappartementen. Onze fijnproever en meesterkok Koen had elke dag graag een broodje salami met mosterd. Inmiddels behoort dit ook tot mijn favoriete ontbijt en van de knoflook merkten we niets omdat de gehele week overal knoflook in werd verwerkt. Ook 's avonds werd er veelal zelf gekookt. Diverse gerechten werden er geserveerd: Pannenkoeken, nasi (met knoflook........veel knoflook !), pasta met tonijn, varkenshaas met groenten, etc. De laatste avond had niemand meer zin om in de keuken te gaan staan, bovendien was het ook leuk om eens met de gehele groep te gaan eten. Daarom reserveerden wij bij het restaurant: L'arbina; zie ook http://www.arbina.net Nu houden wij van uitproberen, daarom bestelden wij diverse gerechten van de kaart. Samen met Robje nam ik een soort van mini-barbecue. Erg lekker alleen jammer van de voedselvergiftiging die we beiden hier hebben opgelopen. De oorzaak zal ongetwijfeld de (rauwe) kipfilet zijn geweest.

Het weer deze week was bijzonder wisselend. We zijn de vakantie begonnen met zon en hehoorlijk hoge temperaturen (zeker voor eind januari). Het had overigens drie dagen voor onze komst nog flink gesneeuwd. En dat was maar goed ook want op ca. 2.000 meter lag er tussen de 70 en de 80 centimeter sneeuw. Een ieder die reeds eerder naar Tignes is geweest weet dat dit voor dit gebied ontzettend weinig is. We hebben er dan ook twee dagen plezier van gehad. Daarna is het namelijk gaan regenen gevolgd door een nachtvorst. Het resultaat: IJS. Hoog in Tignes kon je nog steeds redelijk skiën, maar de tochtjes naar Val D'isere werden minder plezierig. Voordat ik het vergeet wil ik ook nog de duik in het ravijn van Ronald vermelden (uitvoering een 10) tijdens een   sneeuwstorm en de off-piste duik van Alex (helaas net te laat met de camera).

Gebied: In het magnifieke Skigebied L'Espace Killy zijn de skidorpen Tignes en Val d'Isere vertegenwoordigd. Tignes heeft een eigen skigebied met de naam Super Tignes. Dit gedeelte beschikt maar liefst over tweederde van de in totaal 300 kilometer piste. 10.000 Hectare maagdelijke sneeuw ligt hier gereed om te worden bezocht. Het skigebied is speciaal ontworpen voor de echte wintersporter, de echte kenners spreken dan ook over het neusje van de zalm (mits er voldoende sneeuw ligt !!). Tignes bestaat overigens uit drie verschillende dorpsdelen: Val Claret, Le Lac en Le Lavachet. Hierbij de statistieken van het gebied:

Skigebied L'Espace Killy               

Hoogte: 2.100-3.650 meter
Piste: Totaal 300 km.
11 zwarte pistes
36 rode
59 blauwe
19 groene
Skiliften: Totaal 101 liften, waarvan:
40 sleepliften
50 stoeltjesliften
10 kabelbanen
1 funiculair
Internetsite: http://www.tignes.net                                   
Webcams Tignes: http://www.tignes.net/w/index.htm
Webcam Val d'Isère http://www.valdisere.com/images/webcam-gb.htm
Veel foto's en video's http://www.ifrance.com/tignes/index.htm 
Referenties http://www.goski.com/rfr/tignes.htm
Het Weer http://www.meteoconsult.fr
Appartement http://www.vmontana.com

 

Prijs: De prijs die wij betaald hebben deze vakantie bedraagt ca. fl. 815,- per persoon, inclusief skipas en parkeergarage voor de auto. Deze reis is direct via Internet geboekt. Als laatste wil ik de volgende informatie cq tips meegeven aan een ieder die plannen heeft om naar dit gebied te gaan.

  • Geef geen creditkaartnummer op voor borg bij het huren van materiaal (Intersport Le Lac), maar betaal contant. Erg vervelend om bij thuiskomst er achter te komen dat er geld is afgeschreven;

  • Vertrek of vroeg (voor 8.00 uur) of ruim na 12.00 uur uit Tignes in verband met de files tot aan Albertville;

  • Neem je eigen bierglazen mee naar de Yeti-bar;

  • Geen bussen inhalen in Bourg St-Maurice;

  •