Les Arcs 2002

Een van de bekendste skigebieden van Europa bestaat uit drie etages die gezamenlijk als Les Arcs worden aangeduid. Les Arcs bestaat dus uit drie verschillende dorpjes: Arc 1600, 1800 en 2000. De combinatie van traditionele Franse bergdorpjes en hun ultramoderne skivoorzieningen lokken jaarlijks vele toeristen naar dit gebied. De als marsmannetjes verklede snelheidsduivels staan gemoedelijk naast brave gezinnetjes bij de skiliften te wachten. Je ziet hier postbodes en popsterren, allemaal aangetrokken door dit prachtige skigebied. Tussen de 1.200 en 3.226 meter ligt voor 200 kilometer aan gevariëerde afdalingen die met zes kabelbanen bereikbaar zijn. Les Arcs is de trotse bezitter van één van de langste zwarte hellingen (ruim 2 km!) en heeft tegelijkertijd goede voorzieningen voor kinderen getroffen.

 

Het kiezen van een leuk skigebied is niet moeilijk, behalve natuurlijk wanneer je begin april nog moet gaan boeken en de sneeuwgrens elke dag honderd meter hoger komt te liggen. Dan blijven er dus nog maar een paar gebieden over en zelfs dan blijft het gokken. Uiteindelijk hebben we dus voor Les Arcs 2002 gekozen vanwege de hoge ligging en de aanbieding (qua appartement) die we simpel weg niet konden weigeren.

Met vier personen vertrokken we uiteindelijk op 6 april in één auto richting de Franse Alpen. De dakkoffer zat letterlijk volgeladen met o.a. twee snowboards en één paar ski's. De reis verliep voorspoedig tot de eerste tolpoortjes. Vanaf dat moment begon namelijk onze zoektocht naar mijn creditkaart. Deze had ik klaar gelegd voor het betalen van de tol maar was plotseling verdwenen ??? Op een afgelegen parkeerterrein de auto maar eens goed doorzocht, maar tevergeefs. Speculaties omtrent het verlies van deze kaart tijdens bijvoorbeeld een tankstop flitsten door mijn geheugen. Vanaf dat moment zat ik geen minuut meer rustig en mede op verzoek van mijn reisgenoten (sorry guys !) hebben we om 5 uur 's nachts via de ANWB dan toch maar de kaart laten blokkeren.

Een 'leuk' begin van de vakantie zult u denken ? Nou het verhaal gaat verder, want zo'n drie uur later arriveerden wij in het dorpje 'Bourg St-Maurice'. Op zich niets mis mee totdat 'we' besloten om een naar diesel stinkende touringcar in te halen. Bij deze inhaalactie raakte de onderkant van onze diepgeladen auto de betonnen rand van een soort vluchtheuvel. In eerste instantie bleek de schade mee te vallen, echter de praktijk wees anders uit. Nog voordat we een meter hadden geklommen aan de voet van de berg verschenen er waarschuwingslampjes op het dashboard. Bij het uitstappen werd alles duidelijk; het grote zwarte spoor achter ons duidde op een lekke oliecarter (daar hoef je geen monteur voor te zijn). Tsja en daar sta je dan langs de kant van de weg met al je bagage. Een geweldig begin van je vakantie................NOT!!! Via travelassistance werd ons medegedeeld dat er zo snel mogelijk voor hulp gezorgd zou worden. Deze belofte zijn ze absoluut nagekomen, want na een kwartier stond er reeds een sleepwagen voor onze neus (probeer dat maar eens in Nederland!) met een wel zeer vriendelijke fransman. Deze bracht ons terug naar Bourg St-Maurice waar wij vervolgens een taxi hebben genomen naar ons appartement.  

 

 

Na een hoop ellende begon dan toch eindelijk de vakantie. het vierkamer appartement die we hadden geboekt (last-minute aanbieding met bijna 1.100 Euro korting) bleek in zijn geheel niet tegen te vallen. Sterker nog: voor vier personen bleek dit voor wintersportbegrippen een klein paleisje te zijn. Ook voor acht personen had dit groot genoeg geweest. Het appartement maakt deel uit van het complex van 'Chalet des neiges' op ca. 10 meter van de eerste skilift. Zie ook: http://www.chaletdesneiges.com/ Het appartement was van alle gemakken voorzien: vaatwasser, magnetron, ijskast, ruime slaapkamers, TV, ruim balkon met ligstoelen, douches en een bad. Bij de receptie kun je overigens diverse soorten brood bestellen, welke 's ochtends voor je deur wordt afgeleverd (als de plaatselijke hond het dan nog niet heeft opgegeten). Ook de skipassen kunnen hier met korting worden aangeschaft bij de receptie (NB 's middags gesloten).

 

 

De eerste twee dagen viel er uitstekend te skiën. Mede door de aanwezigheid van een gletsjer zijn er in Les Arcs mooie afdalingen te maken. Na twee dagen werd het behelpen en lieten de weergoden ons in de steek. Hier en daar een regenbui zorgde ervoor dat sneeuw op een aantal plekken verdween. Wat er WEL viel was Sahara-zand. Dit zorgde voor een rose/bruine gloed over alle pistes. Dit is duidelijk te zien op bovenstaande foto's (dat u dus niet denkt dat onze fototoestellen aan vervanging toe zijn). Al met al werden wij er in iedergeval niet vrolijker op. Na het skiën werd pas echt duidelijk hoe beperkt 'Les Arcs 2000' is in april. Er valt namelijk totaal niets te beleven. Dit komt in 2000 o.a. door de aanwezigheid van 'Clubmed'. Zij zijn nadrukkelijk in dit ski resort aanwezig maar zorgen voor hun eigen vertier. Hierdoor blijft het opvallend stil tijdens de apres-ski. Jammer, jammer, jammer. We hebben het overigens nog wel geprobeerd; o.a. in de 'Redrock'. De enige bar met 'happy-hours'. Helaas kregen we daar ruzie met die flapdrol achter de bar. Een meningsverschil over de kosten van één rondje zorgde ervoor dat wij geen voet meer daar binnen hebben gezet.

http://perso.wanadoo.fr/redrock/

http://perso.wanadoo.fr/arpette/hiver.html

Het hoogtepunt van de vakantie was het moment dat ik mijn auto weer op kon halen. Omdat de garage helemaal aan de andere kant van Les Arcs lag en een taxi dus te duur was besloten we om zo ver mogelijk op de ski's naar het dorpje af te reizen. De laatste kilometer ging gemakkelijk met de gereed staande bus. Bij de garage stond mijn auto te schitteren in de zon. De eigenaar van de garage had 'm namelijk zojuist helemaal gepoetst. Alle onderdelen die waren vervangen door originele VW onderdelen had hij netjes bewaard zodat we konden zien welke reparaties waren uitgevoerd. Een geweldige service bij deze garage !!

 

 Tips:

  • Haal in Bourg St. Maurice geen bussen in !!;

  • Voor alle Volkswagen Golf-rijders: let op je creditkaart (vooral in de buurt van je asbak.....)

  • Voor alle auto-reparaties:.............Garage de Bellecote: 04 79 07 92 85 (top !)

  • Kies voor Les Arcs 1800 i.p.v. 2000