Monaco 2002

De zomervakantie ging dit jaar naar het zuiden van Frankrijk, en wel naar de Rivièra Côte D'azur. Op zo'n 1450 meter rijden vanaf Rotterdam vinden we de bekende badplaatsen zoals Cannes, Nice en Monaco. Zon, zee en overal mooie groene palmen; het zou een mooie vakantie worden. En niet geheel toevallig werd er gedurende het eerste weekend ook nog de Grand-prix Formule 1 gereden in Monaco. 

    

Op 24 mei, een dag voor de kwalificatie, vertrokken wij met de auto richting het zonnige Frankrijk. De reis verliep voorspoedig waardoor we na Grenoble besloten om de snelweg te verlaten en een toeristische route te nemen. Het doel was: 'Route Napoleon' echter door een verkeerde afslag hebben we als nog een andere route gereden, maar absoluut de moeite waard. Eenmaal weer op de snelweg langs de Middellandse zee reden de eerste Ferrari's en Porsches ons reeds voorbij. Om 11.30 arriveerden wij op onze locatie in 'Colle sur Loup' Dit dorpje bevindt zich in de bergen tussen Cannes en Nice. De tweede auto zou overigens pas de volgende dag gaan rijden. Helaas besloot Danielle op het laatste moment niet meer mee te gaan waardoor we m.b.t. de auto-indeling in de problemen kwamen. Door de bagage te verdelen over twee auto's hadden we zaken opgelost.

Omdat we niet voor 16.00 uur de appartementen konden betrekken besloten we om een striptease op te voeren voor onze auto en vervolgens zo snel mogelijk het zwembad in te duiken. Afgezien van een conferencie 65+ leek het gehele park (Village La Bergerie http://www.venueholidays.com/ ) verlaten. Het zwembad hebben we in ieder geval met niemand hoeven delen. Tussen het zwemmen door moest er flink gesmeerd worden want in Nederland hadden we nog niet zo veel zon gehad en hier liep de temperatuur toch al snel op naar zo'n 30 graden. Om 16.00 uur konden we dan eindelijk de appartementen in. Deze appartementen zijn simpel ingericht (keuken, douche en bedden) maar blijven vooral koel in de brandende zon. Wel oppassen voor ongewenst bezoek zoals kakkerlakken. Nadat we boodschappen hadden gehaald zijn we wat gaan toeren met de auto. We zijn uiteindelijk beland in Antibes. Nadat we eindelijk een parkeerplaats hadden gevonden (er was genoeg plaats, maar als Nederlander wil je toch het liefst gratis en zo dicht mogelijk bij het centrum staan......hahahaha) zijn we lekker gaan eten en hebben we de haven bezocht. Dit is een absolute must voor een ieder die nog eens in de buurt mocht zijn. De boten die hier liggen zijn namelijk nog luxer, groter en mooier dan de 'bootjes' die in Monaco liggen. De rest van de avond hebben we bij het appartement doorgebracht. Toen eindelijk de tweede auto arriveerde hebben we de eerste dag besproken onder het genot van een koud glas Rosé.

Monaco: De race

De vroege vogels hadden 's ochtends om 7.00 uur de wekker gezet. Dit gaf wat problemen voor 'appartement 2'. Ons plan was om 8.00 uur weg te rijden via de A8 naar Monaco om zo alle files te ontwijken. De afstand tot Monaco was ongeveer 25 kilometer; het is fantastisch om met je auto Monaco binnen te rijden. Net zo leuk was ook de parkeergarage met 17 verdiepingen (loopt van 0 naar -17 !). Deze garage stond tjokvol met de meest dure auto's (inderdaad Audi, BMW en Volkswagen zijn dan plotseling maar weer 'gewone' auto's). We konden onze auto parkeren op -11 (voor 20 Euro per dag). De lift hebben we helaas niet kunnen vinden waardoor we gelijk onze conditie konden verbeteren (voor mij een traditionele zondagmorgen training). Zo rond 9.00 uur begonnen we aan onze site-seeing, te beginnen bij de plaatselijke Ferrari dealer. Door heel de stad vind je allerlei kraampjes met Formule-1 merchandising (vooral de rode kleur van Ferrari is zichtbaar aanwezig). Er was één straat waar wij direct achter de pits uitkwamen. We werden op onze wenken bediend toen er op dat moment enkele motoren werden gestart. Voor mij was dit de eerste keer, maar.....wat een geluid !!! Mocht je dit nog nooit hebben meegemaakt, vergelijk het dan maar met het overvliegen van een straaljager (maar dan op 10 meter hoogte), het gaat letterlijk door merg en been.

We gingen verder op zoek naar een mooi plekje om de race te zien. Inmiddels konden we hier en daar wat zien van de Clio-cup en de GT3 (Porsche). Qua geluid natuurlijk niet te vergelijken met de Formule 1, maar wel leuk om naar te kijken. Een plek waar je als auto-liefhebber absoluut een keer moet gaan kijken is het Casino. Daar staan namelijk voor de deur de mooiste auto's geparkeerd. Mijn oog viel natuurlijk op de Lamborghini's, Ferrari's en (het is dat Kees het zag): een 'met-de-hand-uit-aluminium-geklopte Maserati' kwijl...kwijl....zucht ! Afijn we namen afscheid van deze auto's en liepen door een prachtig winkelcentrum (kwam waarschijnlijk door al dat marmer en goud) richting de zee. Daar vonden wij een Ierse Pub waar het bier ons zeer goed smaakte (7 Euro voor een halve liter bier viel dan ook niet eens tegen). Het bleek tevens een geweldige locatie te zijn want we zaten slechts 100 meter van het circuit vandaan (voor de kenners, in de buurt van de tunnel). Vanaf een grasperkje konden we de auto's net voorbij zien flitsen. Een kwartier voor de start namen we ons plekje in. Het geluid van de opwarm ronde bleek al te veel decibel op te leveren dat een normaal telefoongesprek via de GSM al niet meer mogelijk was. Het werd allemaal nog mooier toen Maurice en Kees in contact waren gekomen met Jesper Olsen (oud speler Ajax), die op dat moment kaartjes verkocht voor een VIP-tribune van Hotel Mirabeau. Wij deden hem een voorstel om voor 100 Euro per persoon op de tribune plaats te mogen nemen (de tribune was namelijk nog lang niet geheel gevuld, dus werden alle plaatsen tegen 'Dump' prijzen verkocht). Uiteindelijk zijn zij akkoord gegaan. We zaten daar heerlijk in de zon, met een verkoelend zeewindje in het gezicht op een absolute A-locatie te kijken naar de race. De wagens reden op zo'n 20 meter van ons vandaan, oordopjes waren beslist geen overbodige luxe. Op het moment dat de auto's voorbij reden konden we de race verder volgen op het grote scherm dat voor ons stond. Een prachtige race met uiteindelijk een overwinning voor David Coulthard (Mclaren).  Na de race zijn we naar een strategische plaats gelopen war we alle mooie auto's de verschillende parkeerplaatsen uit konden zien rijden. Om 17.00 uur werd de pitsstraat vrij gegeven aan het publiek. Terwijl de coureurs al aan het feesten waren op één van de jachten in de haven was de rest van het team druk bezig met het opruimen van al het materiaal. De bewaking zorgde ervoor dat de fanatieke fans niet aan de haal gingen met een souvenir. Jammer dat Danielle er niet bij kon zijn omdat we in de haven op drie meter afstand van David Coulthard stonden. Meer geluk had Tomas die samen met Formule-1 Goeroe Olaf Mol op de foto ging. Hij was zojuist bezig om een reportage voor RTL5 te monteren. N.B. de ligplaats voor één boot gedurende de race: 15.000 Euro per dag.

Na het Formule-1 circus kregen we toch wel een beetje honger dus wij op zoek naar een leuk restaurant. We konden niet 1-2-3 iets vinden en besloten daarom om onderweg maar iets te eten. Het was inmiddels al donker geworden en zijn daarna (in de buurt van Cagnes sur Mer) de weg kwijt geraakt. Ik geef zelf eerlijk toe dat ik absoluut geen richtingsgevoel heb, maar anderen beweerden duidelijk anders. We hebben hierdoor een klein uurtje langer gereden waardoor we uiteindelijk maar bij de Mc Donalds zijn gaan eten. Een kleine deceptie voor zo'n geweldige dag.

De volgende dag begonnen we met een uitgebreid ontbijt aan onze tafel voor ons appartement.  Na een dagje slenteren door Monaco bleven we deze gehele dag bij het zwembad om te relaxen. Het hoogte punt (letterlijk) deze dag was de volleybal die door Kees in de bomen was geschopt. Helaas kwam deze op eigen gelegenheid niet meer naar beneden. Daarom werd een beroep gedaan op de creativiteit en vindingrijkheid van enkele mensen. De bal lag ca. acht meter hoog dus werd er begonnen met het gooien van steentjes. Toen dit niet hielp werden dit stenen stokken en palen. Toen hierdoor bijna enkele ramen sneuvelden kozen we voor een andere aanpak. De oplossing werd gevonden in een lange zwembadreiniger....... et voila !

's Avonds zouden we gaan skaten. Onderweg zijn we met de auto gestopt in Cagnes sur Mer. We lieten ons oog vallen op een rijtje restaurants, daar werden we naar binnen gelokt door een iets te gladde verkoper (ik bedoel... ober). Volgens Marleen was deze fransman zwaar aan de drugs. Uiteindelijk is het hem toch gelukt om ons 5 gegrilde entrecotes te verkopen (blijkbaar moest hij er van af). Ook hadden we geen keuze qua witte wijn, want deze ober had de keuze reeds voor ons gemaakt. Hij kwam aanzetten met een doorsnee huiswijn en presenteerde deze aan ons in een Chamagnekoeler als of deze van uitmuntende kwaliteit zou zijn. Afijn wij speelden het spelletje rustig mee en hebben hem een negen voor de uitvoering gegeven. Ondertussen speelde zich ook een soap af in dit restaurant. Aan het tafeltje achter ons werden door een 'dronken duister figuur' een aantal glazen rode wijn omgegooid en enig gevloek richting de bediening volgde. Speculaties van onze zijde over het half afgezaagde jachtgeweer en enkele handgranaten onder zijn jas zorgde voor een boeiend spektakel. Ik ben ff vergeten of zijn vriendin of vrouw nu wel of niet is komen opdagen ???....... Onze avond eindigde weer met een bezoek aan de Mac, ditmaal voor een ijsje. Van het skaten is niet veel meer gekomen. De wegen rondom Cagnes sur Mer lenen zich namelijk minder goed voor het skaten. Bij thuiskomst dan toch nog heel even op de skates gestaan. Tomas (onze Tsjechische Zwanenmeer danser op skates) liet ons enkele trucages zien. Alleen jammer dat zijn hamstrings op de laatste 2 meter niet meer wilde meewerken.

De rest van de vakantie hebben we voornamlijk in ' Juan Les Pins' doorgebracht. Deze badplaats heeft een lange boulevard met diverse stranden en terrasjes waar je heerlijk kunt eten. Wel een beetje jammer dat we elke dag zowel op de heen- als op de terugweg in de file stonden. Maar je kunt natuurlijk ook door rijden richting Nice. Een mooie stad met verschrikkelijk mooie boulevard die het beste (gezien de afstand) middels skates kan worden bewonderd. Vooral de berg richting Monaco is 's avonds mooi verlicht. Deze avond wilden we ook een keer luxe uit eten gaan. Nu ben ik helaas de naam kwijt van het restaurant in Nice (als iemand dit nog weet....just let me know) en dat is jammer want het is altijd leuk om negatieve recensies te schrijven (zie het maar als een soort wraak). Het mooiste voorbeeld was bijvoorbeeld de steak die Kees had besteld. Volgens de kaart had deze 700 gram moeten wegen. Ze hadden echter niet vermeld dat er 400 gram bot en been in zat. Bon appetit !